Døgnvagt 60 55 51 56

Insekter

Fluebekæmpelse

Læs hvorfor en fluebekæmpelse foretages, om fluens kendetegn og lovgivningen på området. Læs om priser og hvordan Skadedyr Danmark laver en fluebekæmpelse. Bliv også klogere på hvad du selv kan gøre for at undgå skadedyret.

Når man opdager fluer i køkkenet, er der tale om bananfluer eller spyfluer. Man ser ofte bananfluer og spyfluer i levnedsmiddel industrien. Bananfluer yngler i stødt frugt, sjatter i flasker og lignende. De kan udvikle sig fra æg til voksen på 1½ uge og hurtigt blive rigtig mange.
Spyfluer opsøger og lægger æg i kød, madaffald med mere. De bliver fra flere kilometers afstand tiltrukket af køkkenaffald og kødaffald. Spyfluer kommer typisk og let ind af vinduerne. Her kan de ødelægge madvarer med spy (æg) og skadelige mikroorganismer. En flue kan udvendigt huse 6 millioner bakterier og indvendigt (mave/tarmkanal) op til 28 millioner. En flue har afføring 50 gange i døgnet. Da fluer besøger ådsler og ekskrementer, har de naturligvis mulighed for at overføre smitstoffer til fødevarer. Fluer kan som smittebærere overføre salmonella, som kan give kroniske ledsmerter og være dødelig for ældre og svagelige. Desuden kan salmonella forårsage diarre, mavesmerter, feber, hovedpine, kvalme og opkastning.

Kropslængde, bananfluer: Ca. 3 – 4 mm.
Kropslængde, spyfluer: Ca. 10 – 15 mm.

Bananfluer er små gulbrune eller grålige fluer, med en svævende måde at flyve på. Larverne er hvidgule maddiker. Pupperne ligner små brune græsfrø og er limet fast på underlaget, f.eks. i låget på en kompostbøtte.

Spyflue hunnen lægger typisk 500 æg over en periode på 3 – 4 dage. De formerer sig derfor hurtigt til mange. Voksne spyfluer lever op til en måneds tid.

Fødevarelovgivningen foreskriver, at alle led i fødevareproduktionskæden skal træffe passende foranstaltninger til bekæmpelse af skadedyr. Dvs. at virksomheder som forarbejder eller serverer mad til ansatte eller kunder skal sikre sig mod fluer. På denne måde skal alle led i fødevareproduktionskæden sikre sig, at der ikke sker en fysisk forurening af fødevarer fra fluer og at fluer ikke kan komme ind i lokalet eller ejendommen.

En forebyggende bekæmpelse af bananfluer og spyfluer er helt klart at foretrække, da det er betydelig sværere at foretage en fluebekæmpelse, når de først har etableret sig i ejendommen. En kemisk bekæmpelse kombineret med insektnet for vinduer og døre samt opsætning af lysfælder og feromonfælder vil ofte være at foretrække. Den kemiske bekæmpelse fokuserer på steder såsom skraldespandsrum, håndvaske (overløbsrør) og bardiske, hvor der let kan sidde snavs, som fluerne lever af. I forhold til opsætning af lysfælder, skal man være opmærksom på, at limplader og rør skal henholdsvis udskiftes hver tredje måned og hvert år. Oplever man som virksomhed fluer, hvor mad produceres eller serveres, er en indendørs fluebekæmpelse og/eller en udendørs fluebekæmpelse et must. Som virksomhed kan man med fordel tegne en sikringsordning mod fluer. Klik her for at læse mere om sikringsordninger for virksomheder.

Vejledende pris: 2.792 kr. ex. moms. Prisen er eksklusiv opsætning af lysfælder og net.

Garanti på bekæmpelse: Ved to behandlinger mod fluer yder Skadedyr Danmark garanti på bekæmpelsen til og med årets udgang. Garantien forudsætter, at kunden har opsat professionelle lysfælder, som er forhåndsgodkendt af Skadedyr Danmark samt insektnet for vinduer og døre.

For at undgå bananfluer og spyfluer kan man indledende fjerne mulighederne for at de kan eksistere nær ejendommen. Dette kan gøres ved:

  • Effektiv og hygiejnisk håndtering af skrald i ejendommen. Nem renholdelse, tætsluttede låg og tilstrækkelig mange containere.
  • Affaldsbeholdere holdes rene.
  • Være opmærksom på fjernelse af udklækningsmateriale. F.eks. død fugl, mus, rotte, ekskrementer og lignende.
  • Være opmærksom på andre forhold, som kan tiltrække fluer fra omgivelserne.
  • Være opmærksom på uhygiejniske forhold og sikre at der er styr på lagervarer, affald og rengøring.
Kontakt