Dræbersnegle
Læs hvorfor skadedyret bekæmpes, om dens kendetegn og lovgivningen på området. Læs om priser og hvordan Skadedyr Danmark bekæmper skadedyret. Bliv også klogere på hvad du selv kan gøre for at undgå skadedyret.
Dræbersnegle æder havens planter. Mange haveejere har oplevet, at dræbersnegle i et større antal har raseret køkkenhave og prydplanter.
I forhold til de mere biologiske forhold reguleres dræbersnegle for at opretholde den biologiske mangfoldighed. I denne forbindelse ønskes det ikke, at dræbersneglen som invasiv art fortrænger den sorte skovsnegl.
Dernæst kan berøring af dræbersnegle medføre forgiftning, da dræbersneglens slim indeholder E. Coli bakterier. Dette kan resultere i akut nyresvigt og skade på nyrer eller central-nervesystem. Desuden kan man opleve blodig diarre, mavekramper, opkast og feber.
Derudover kan sneglen indeholde bakterien listeria, som kan medføre hjernebetændelse, blodforgiftning, diarre, influenza og abort hos såvel mennesker og dyr.
Dræbersneglen stammer fra Sydfrankrig og den Iberiske Halvø. Siden 1991 har dræbersneglen været i Danmark og findes geografisk stort set alle steder. Tilnavnet dræbersnegl kommer sig af, at den optræder kannibalistisk, da den spiser artsfæller.
Dræbersneglen går bl.a. også under navne såsom Iberisk Skovsnegl, Spansk Skovsnegl og Arion vulgaris.
Ifølge Miljøministeriet er det ikke lovligt at bekæmpe dræbersnegle med kalk og salt. Selv om dræbersneglene vil udtørre og dø, er det ikke en godkendt bekæmpelsesmetode, da fremgangsmåde har en negativ og skadende virkning på surhedsgraden i jorden samt livsbetingelserne for planter og dyr i området.
En bekæmpelse af dræbersnegle vil først og fremmest indebærer en indsamling og aflivning synlige og tilgængelige dræbersnegle og snegleæg. Disse vil ofte befinde sig under sten, gamle brædder og andre fugtige steder i haven/området. Derudover opsættes fælder, som løbende bekæmper dræbersneglen og et biologisk nedbrydeligt sneglemiddel inddrages som supplement.
Vejledende pris: 30,80 kr./m2 ex. moms.
Garanti på bekæmpelse: Skadedyr Danmark giver ikke garanti på bekæmpelse af dræbersnegle, da ny forekomst af dræbersnegle kan være forårsaget af naboområder, som hurtigt kan invadere det rensede areal.
For at undgå dræbersnegle kan man indledende fjerne mulighederne for at de kan eksistere nær ejendommen. Dette kan gøres ved:
- Undersøg nye planter, som skal plantes for dræbersnegle. Undersøg nøje jorden omkring rødderne.
- Giv eventuel dræbersneglens naturlige fjender en plads i haven eller området. F.eks. pindsvin, løbebiller, padder og fugle.
- Nedbring fugtigheden i haven ved hjælp af flittig lugning, kortklippet græsplæne og anlæg områder med løst og tørt sand.
- Opsæt et sneglehegn som graves 10 cm ned i jorden og er 30 cm over jorden. Hegnet skal i toppen bugges 45 grader, så det formes som et 1-tal.
- Gør ikke brug af bunddække. Bunddække er ideelle æglægningssteder for dræbersneglen.
- Vand planterne direkte og lokalt. Brug af vandspreder vil øge fugtigheden i hele haven og skabe bedre livsbetingelser for dræbersneglen.